+46 (0) 70 453 69 20 info@casaceleste.se

Tips för besökare

Byn Cerano

I byn finns en liten men trevlig livsmedelsbutik som klarar av det vardagliga. Öppen mer eller mindre varje dag. Där finns en bar som erbjuder enklare måltider, lekplats, fotbollsplan, tennisplan, postkontor, bibliotek och en latteria med egen producerad ost.

Intelvidalen

Omgivningarna har mycket att erbjuda. En rikedom av naturupplevelser med oändliga möjligheter till vandringar på 1000-åriga åsnestigar vilka korsar dalen i alla dess ledder med varierande svårighetsgrader. Några lättare och andra lite mer krävande. Det är alltid mödan värt då topparna vid klart väder bjuder på himmelsk utsikt över Alperna, Como- och  Luganosjön, Poslätten och ner mot den sydligare bergskedjan Appeninerna.

Mycket att upptäcka runt Comosjön

Tack vare den täta båttrafiken och det genomtänkta biljettsystemet tar du dig lätt runt till olika platser utefter sjön. Du kan exempelvis köpa ett dagskort och fritt välja att kliva av vid en anhalt längs vägen. Kanske stanna för lunch och/eller bad och sedan hoppa på en senare båt för att fortsätta ditt båthajkande.

Uppskattade anhalter är Isola Comacina (Comosjöns enda ö), Balbianello (världskänd trädgård), Lenno, Bellagio och Varenna. Inte att förglömma Ponna. Här finns det välkända Cisterciensklostret med egenproducerade likörer och andra starka drycker samt ett stort utbud av kryddor och örter av alla de slag att köpa med hem.

Längs sjön finns många trevliga badplatser med vackert belägna pooler, till exempel Argegno, Cadenabbia, Cernobbio och Villa Olmo (Como). Det finns även möjligheter att hyra båt för egna utflykter runt sjön.

I den norra delen av sjön med friska vindar från de höga bergen skapas idealiska förhållanden för vindsurfing.

Cirka 40 min bort från Cerano ligger Luganosjön som också erbjuder fantastiska möjligheter till surfing och bad.

Como

Centrala Como

Argegno

Här kör man upp i Intelvidalen

Casa Celeste

Här ligger Casa Celeste

Malpensa

Flygplatsen Malpensa

Linate

Linate Flygplats

Kulturskatter

Val d’ Intelvi är känd för sina mästare i stuckatur och freskomåleriets konster, Maestri Comacini. Ett hantverk som de fört vidare över hela Europa, från S:t Petersburg till Madrid så även till Sverige. Deras kunskap och färdigheter hölls hemliga och bevakades noggrant. Domenico Inganni, en av dessa Maestri Comacini skriver om dessa hantverkshemligheter i sina tre böcker. Ett uttömmande verk om yrket och dess hantverkskonst. En ovärderlig räddning då kunskapen var på väg att dö ut.

Ett bra exempel på dessa mästerliga verk är ett antal Sacri Monti (heliga berg). I de nordliga landskapen Piemonte och Lombardiet finns det nio olika Sacri Monti samt andra arketoniska verk. De består av ett antal olika kapell samt en kyrka. De skapades från slutet av 1500-talet fram till början av 1700-talet och är väl integrerade med det omgivande landskapet. I varje kapell åskådliggörs en händelse, en tablå från Bibeln. Historierna avbildas genom skulpturer och målade fresker. De liknar teaterscener.

En vandring längs ett Sacro Monte är att göra en slags pilgrimsfärd, en kapellvandring. De är tillägnade olika aspekter av kristen tro och anses vara mästerverk. Ursprunget till Sacri Monti var att ersätta pilgrimsfärderna till det heliga landet eftersom dessa hade blivit alltför farliga. De sågs senare också som en barriär mot den hotande protestantismen från norra Europa.

I dag anses de vara konstnärliga mästerverk och år 2003 hamnade de alla på UNESCOs världsarvslista.

Vårt närmaste Sacro Monte ligger i Ossuccio, ca 20 minuters bilfärd från Cerano.

Det goda livet, mat, ost och vin

Är du nyfiken på mat, ost, vin och olivolja, är det lätt att fylla dagarna med kortare eller längre dagsutflykter till gårdar, producenter och matställen som erbjuder minnesvärda smakupplevelser.

Nästan varje by tillverkar sin egen lokala ost, Nostrano. I Cerano har vi vår egen latteria där du varje dag kan köpa färska och lagrade ostar, smör och ägg. Byns egen bagare förser oss  dagligen med nybakat bröd.

Kollektivtrafik

Från Bergamo – Orio al Serio flygplats avgår regelbundet skyttlar till Milano Centrale.
Från Milano – Linate flygplats avgår regelbundet skyttlar till Milano Centrale.
Från Milano-Malpensa flygplats avgår Malpensa Express till Saronno – där du byter till ett lokaltåg som går till ändhållplatsen, Stazione Como Nord Lago.

Från Milano Centrale avgår tåg till Como antingen;
A) från Stazione Centrale till Stazione San Giovanni eller
B) från Stazione Cadorna till Stazione Como Lago Nord (tunnelbana går mellan Milano Centrale och Stazione Cadorna).

Från Como till Cerano ta buss C20 som avgår från busstationen alldeles i anslutning till järnvägsstationen Como Nord Lago. C20 passerar också Stazione San Giovanni på väg till Argegno.

I Argegno byter man till buss C21 som via Schignano når Cerano.
• Det är också möjligt att ta sig med båt från Como till Argegno.
Alla tåg- och bussbiljetter löses innan du går ombord. Tågbiljetter stämplas före resan i någon av automaterna på plattformarna .
• Säg till busschauffören att du ska till Cerano så att han bara river halva biljetten. Andra halvan kommer då att gälla för resan från Argegno till Cerano.

Skicka en intresseförfrågan!

Vänta inte med din förfrågan. Vi återkommer inom kort med uppgifter om tillgänglighet på Casa Celeste.

Translate »